I januari-kylan på lördagen samlades en tapper trupp riddare och väpnare för att inleda träningarna för årets tornerspel. Som alltid är årets tre första träningar öppna för nya aspiranter som vill visa varför just de skulle kunna rida med Celeres Nordica.

Inom Celeres Nordica tar vi träningen av nya hästar på största allvar. Tornerspel kan vara oerhört stressande för en häst om den inte är korrekt tränad. Alla hästar kan gå i full galopp rakt fram, men att få hästen att gå avspänt och villigt även när musiken dånar ur högtalarna och flaggor piskar i vinden kräver mer utbildning. För en icke hästkunnig publik kan en rädd och olycklig häst som kastar med huvudet, stegrar sig eller rusar fram i full galopp, se mycket effektfull ut. För oss inom Celeres Nordica är hästens välbefinnande dock av större vikt än hur effektfull den ser ut på banan. Nya aspiranter måste därför finna sig i att hur roligt det än är att dundra fram i galopp med vapen i handen måste man i början ständigt växla mellan skritt, trav och lugn galopp så att hästen lär sig att vänta in signaler från sin ryttare.

På medeltiden när riddarens liv kunde hänga på hur väl hästen lyssnade på sin riddare var träningen av hästen central. Hästen var riddarens viktigaste vapen och samarbetet mellan häst och riddare var avgörande för att riddaren skulle kunna utföra sina uppgifter på slagfältet. På medeltiden var en välskolad häst oerhört värdefull.

När tornerspel görs rätt är det en fantastiskt bra träning för hästen. Vi har i föreningen hoppryttare, dressyrryttare, westernryttare och utövare av akademisk ridning, centrerad ridning och rena skogsmullar. Alla har upptäckt att tornerspelet förbättrar deras samarbete med hästen. Hästen blir modigare, starkare och smidigare. Dessutom, när det görs rätt, är det fantastiskt roligt för såväl häst som ryttare.

För den som vill rida med oss är det ännu inte försent att höra av sig. Vi har ytterligare några öppna träningar i år. Maila i så fall traning@celeresnordica.se